0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Prenatale screening

Er zijn meerdere soorten onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom, nieuw per 1 september 2021 is de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. 

Voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom zijn 2 onderzoeken mogelijk:
 

  1. De combinatietest


Met de combinatietest wordt onderzocht of er een verhoogde kans bestaat dat je ongeboren kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit wordt gedaan door een bloedonderzoek en een echo-onderzoek bij ongeveer 11 weken zwangerschap. Bij de echo wordt de nekplooi van de baby gemeten. Samen met je leeftijd bepaalt dit de kans op een kindje met bovenstaande afwijkingen . Een kans groter dan 1 op 200 wordt gezien als een verhoogde kans. Je kunt dan  verder onderzoek laten doen om meer zekerheid te krijgen.

  1. NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vind je meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 
 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. 

Wat is het voordeel van NIPT?

NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 21, 18 of 13 na de combinatietest of vanwege een andere medische reden, geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is als uitslag van de NIPT niet-afwijkend is. Daardoor kunnen die vrouwen de kans op een miskraam vermijden. De kans op een miskraam bij een  vlokkentest of vruchtwaterpunctie is 2 op de 1000 testen. 

Voor sommige vrouwen zal de keuze voor NIPT echter een extra test betekenen omdat een afwijkende uitslag van de NIPT, om zekerheid te krijgen, bevestigd moet worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Wilt u meer informatie over de combinatietest en prenatale screening op downsyndroom?
Kijk dan op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl of www.rivm.nl/downscreening.

Hoe betrouwbaar is NIPT?

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: 
-    meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21; 
-    97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
-    92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

 

De 13 wekenecho (nieuw per 1 september 2021)

De 13 wekenecho kan gedaan worden vanaf 12+3 weken zwangerschap tot en met 14+3 weken zwangerschap.  De 13 wekenecho  en de 20 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft.  Als je hier meer informatie over wilt, bespreken wij dit tijdens de intake. Het is fijn als je je vóór de intake hier alvast in verdiept. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de site http://www.pns.nl.

 

De 20 weken echo

Met de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kind. Dit onderzoek wordt gedaan tussen de 18 en 22 weken zwangerschap.
Een folder met meer informatie kun je downloaden via www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Voor meer informatie over de testen, kun je lezen op:
www.prenatalescreening.nl
www.zwangernu.nl
http://meerovernipt.nl/

De informatie over de 13- en 20-weken echo krijg je bij ons in de praktijk. De echo wordt gemaakt bij Fara, verloskundig en prenataal centrum. Fara is een samenwerkingsverband van de verloskundige praktijken uit Barneveld, Ede, Wageningen, Rhenen en  onze praktijk uit Veenendaal. De zorg wordt geleverd door speciaal opgeleide en gecertificeerde verloskundig- echoscopisten. Ook als er afwijkingen worden geconstateerd bij het onderzoek word je door één van onze verloskundigen verder verwezen.

Fara is gevestigd in Ede aan de Ericalaan 6. Neem een parkeerkaart mee, want je kunt maximaal 2 uur parkeren in de directe omgeving van Fara.

Voor meer informatie www.verloskundigcentrumfara.nl

Uiteraard heb je het recht om niet te weten of er mogelijk iets aan de hand is met je ongeboren kind en het recht om niet aan deze testen mee te doen.