0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Intake

Tijdens de eerste controle wordt de intake gedaan. De intake vindt rond de 8e week van je zwangerschap plaats. Tijdens dit eerste bezoek krijg je veel informatie over je zwangerschap en geven we adviezen over waar je extra op moet letten tijdens je zwangerschap. We stellen veel vragen met betrekking tot je gezondheid en die van je partner en eventuele eerdere kinderen. We proberen tijdens deze controle samen met jullie een zo goed mogelijk beeld van jullie gezondheid te krijgen. Zo kunnen we bepalen of er zaken zijn die extra aandacht verdienen en bespreken we met jullie hoe we dit in de zwangerschap vorm gaan geven. Natuurlijk worden ook al jullie vragen beantwoord.
Ook krijg je een eerste echo bij de intake. We kunnen dan al zien of het hartje klopt, of het een eenling- of meerlingzwangerschap is en we meten het kindje op om te bepalen hoe ver de zwangerschap is gevorderd. Soms is het hierbij nodig om een inwendige echo te maken. Dit gebeurt altijd in overleg. Een paar weken later wordt de termijnecho gemaakt, waarbij de uitgerekende datum ook wordt bepaald.
Als je voor de 1e controle naar de praktijk komt dan vragen wij je of je het pasje van de ziektekostenverzekering en een ID-bewijs mee wilt nemen.

De volgende items komen tijdens de 1e controle onder andere aan de orde:

  • Algemene gegevens (naam, adres, huisarts, verzekering e.d.)
  • Medische gegevens (gezondheid,  ziektes, medicijngebruik)
  • Familie gegevens (ziektes of erfelijke aandoeningen die in de familie voorkomen)
  • Verloskundige voorgeschiedenis (evt. eerdere zwangerschappen, miskramen e.d.)
  • Menstruele cyclus, aan de hand van je cyclus en de eerste dag van je laatste menstruatie wordt de uitgerekende datum bepaald
  • Je bloeddruk wordt gemeten en indien gewenst word je gewogen
  • Verder komt indien gewenst prenatale screening aan bod (zie prenatale screening)
  • Je krijgt van ons een aantal informatiebrochures mee, waaronder onze praktijkbrochure, een brochure met informatie over voeding tijdens de zwangerschap en de brochure `Zwanger!` met daarin veel algemene informatie over de zwangerschap. En je ontvangt van ons informatie over de aanmeldprocedure van kraamcentra.