0318 523 911
roos

Groot in het kleine


PREM vragenlijst

Landelijk is afgesproken dat organisaties die geboortezorg leveren ervaringen van cliënten meten. Alle organisaties gebruiken hiervoor vanaf 1 januari 2023 dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM Geboortezorg, die we samen hebben ontwikkeld.

Elke kraamvrouw krijgt deze vragenlijst aangeboden. Het is een korte vragenlijst met 14 vragen over wat belangrijk is voor jou als kraamvrouw en zinvol voor de zorgverlener. We stellen vragen over de ervaringen met de zorg, voor elk van de organisaties waarvan door jou zorg is ontvangen: de verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis en de kraamzorgorganisatie. Je beantwoordt de vragen op een eenvoudige 10 puntschaal met smileys. Tot slot vragen we naar verbeterpunten en complimenten. Daarnaast bevat de vragenlijst een aantal achtergrondvragen zoals geslacht, leeftijd en plaats van bevallig.

 

Hoe werkt het meten van clientervaringen met de PREM geboortezorg?

  • Wij vertellen je over de PREM en dat je e-mailadres hiervoor wordt gebruikt. Je kunt hiertegen bezwaar maken. Dan wordt je niet uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen.
  • Wij geven (tenzij je bezwaar maakt) je emailadres door als je bent bevallen.
  • Je ontvangt vervolgens automatisch een e-mail met uitleg en een link naar de PREM vragenlijst. Deze mail ontvang je tussen de 2 en 8 weken na de bevalling.

 

Wat gebeurt er met de resultaten?

De ingevulde PREM vragenlijsten worden door verschillende partijen gebruikt:

  • De organisaties (verloskundigenpraktijk, ziekenhuis en kraamcentrum) van wie jullie zorg hebben ontvangen, ontvangen de landelijke uitkomsten en de uitkomsten van hun eigen metingen. Deze data zijn altijd anoniem. Zij kunnen deze uitkomsten gebruiken om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren. Door het invullen van de PREM vragenlijst draag je dus bij aan de kwaliteit van de organisatie waar je geboortezorg van hebt gekregen.
  • Alle ingevulde PREM vragenlijsten worden op een veilige manier verzameld door een onafhankelijk onderzoeksbureau (Perined). Zij deelt vervolgens anonieme uitkomsten met verschillende landelijke partijen die de data bijvoorbeeld gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg. Ook deelt het onafhankelijke onderzoeksbureau de anonieme data met de landelijke openbare database. De antwoorden op de open vragen worden niet gedeeld met de landelijke openbare database.