Belinstructies na de bevalling
Belinstructies na de bevalling
Voor alle duidelijkheid geven we je hierbij een aantal tips en instructies wanneer je ons dient te bellen op de spoedlijn;
Oranje: 06-12036249
Blauw: 06-12337836
Moeder
- Na de bevalling is het normaal dat je nog even bloed verliest. Dit kan qua hoeveelheid sterk variëren. Als je binnen het half uur 2 grote kraamverbanden vol bloedverlies hebt en/of het bloedverlies blijft `lopen` moet je ons bellen.
- Bij naweeën voel je je baarmoeder nog samen krampen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten binnenin je baarmoeder worden samengeknepen waardoor je niet teveel gaat vloeien. Het is dus erg effectief! Maar kan ook pijnlijk zijn. Je mag evt. paracetamol innemen, ook bij het geven van borstvoeding. (maximaal 2 tegelijk en maximaal 6 per 24 uur).
- Ga niet alleen naar het toilet/uit bed. Zorg dat er iemand bij je is die je in de gaten kan houden voor het geval je duizelig/draaierig wordt.
- Probeer elk voedingsmoment, te plassen, dan zie je ook meteen of je niet te ruim vloeit. Een lege blaas voorkomt ook deels dat je te ruim gaat vloeien!
- Het handigste kan je in de douche of in bad plassen, dus plassen en tegelijkertijd spoelen. Dit voorkomt dat het plassen `schrijnt` of pijnlijk is en daarnaast is het natuurlijk hygiënisch. Plassen op het toilet terwijl je spoelt met een flesje water kan natuurlijk ook.
Kind
- Een baby kan nog niet goed aangeven wat er is en eigenlijk alleen maar huilen als er iets is. Huilen bij honger, zuigbehoefte, krampjes, een vieze luier of… omdat het gewoon graag bij je wil zijn. Je zal je kindje hierin steeds beter leren kennen.
- Jullie kindje heeft ongeveer 9 maanden lekker warm in je buik gezeten. Dit betekent dat het altijd een hartslag hoorde, bloed hoorde stromen en jullie stemmen kon horen. Buiten je buik is het stil en kouder, zeker ‘s nachts. Een kindje vindt het na de geboorte dan ook heerlijk om bij je op de borst te liggen. Op deze manier krijgt het weer het gevoel van geborgenheid zoals in de buik. Geef hier aan toe! Jullie kunnen je kindje hiermee niet verwennen, wel geruststellen!
- Geef jullie baby rust en zorg voor zo min mogelijk prikkels de eerste weken. Dus leg hem of haar lekker in zijn eigen bedje overdag, zonder radio/tv. Je kan best een muziekje laten horen voor het slapen gaan. Laat het kindje ook niet teveel van arm naar arm gaan in de eerste dagen, daar wordt een baby erg onrustig van.
- Maak je geen zorgen als je kindje niet wil drinken, probeer het dan de volgende voeding rustig opnieuw. Zelfs als je kindje een aantal voedingen geen aanstalten maakt om te drinken is dit meestal geen reden tot zorg. Meestal zijn kinderen na de geboorte misselijk door het binnenkrijgen van vruchtwater of evt. wat bloed. Mits de temperatuur van jullie kindje goed is wachten vaak de eerste 24uur rustig af. Als je kindje dan nog niet goed wil drinken zullen we je verder adviseren.
- In principe adviseren we rooming inn. Mama/papa en kind verblijven zoveel mogelijk in 1 ruimte. Hierdoor leren jullie elkaar goed kennen en ben je in de gelegenheid de eerste voedingssignalen van je kindje op te pakken. Verder draagt het bij tot een goede ouder-kind binding.
- Vanwege het eventuele spugen is het verstandig je kindje de eerste dagen in zijligging in zijn/haar bedje te leggen. Als je kindje dan wat spuugt, vormt dit geen gevaar. Daarna is het veiliger om het kindje op de rug te leggen.
- Controleer bij elke voedingstijd, de temperatuur van je kindje. Let bij het temperaturen je kindje op zijn/haar linkerzij. Een normale temperatuur is tussen de 36.5C- 37.5C. Tussen de 36.8C en 37.2C is optimaal. Beneden de T36.8 is het verstandig een mutsje op te doen of op te houden en de kruik te verversen. Als je je kindje uitkleedt tot op de luier en dan op je ontblootte bovenlijf (papa of mama) bij je neemt (onder de deken) zul je zien dat de temperatuur van je kindje vlot stijgt; een ideale opwarm-methode!
- Bij een aanhoudend lagere temperatuur dan 36.5C (ondanks bovengenoemde maatregelen) en bij een temperatuur van meer dan 37.5C moet je contact met ons opnemen.
- Na de geboorte heeft je kindje vitamine K van ons gekregen. Dit is voldoende voor de 1e week. Bij flesgevoede kinderen is vitamine K aan de voeding toegevoegd. Bij borstgevoede kinderen wordt geadviseerd om vanaf de 8e dag extra vitamine K aan je kindje te geven (150mcg). Dit is verkrijgbaar bij drogist/apotheek (zonder recept).
Daarnaast wordt geadviseerd om 10 mcg vitamine D per dag te gebruiken bij borstvoeding, zowel voor moeder als voor kind. (dezelfde dosis als wat je in de zwangerschap al gebruikte). Bij flesgevoede kinderen is vit D aan de voeding toegevoegd. Ook vit D is bij drogist/apotheek te verkrijgen (zonder recept).