0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Sexualiteit en anticonceptie

Seksualiteit na de bevalling

Net na de bevalling denken veel stellen nog niet na over vrijen. Toch is het verstandig wel wat te weten over seks na de bevalling.

 • Lang niet iedereen heeft even snel weer zin om te vrijen. De bevalling, moeheid en jullie nieuwe rol als ouder kan allemaal van invloed zijn op je libido. Ga pas vrijen als je eraan toe bent, voor de één is dat na 6 weken bij een ander na 6 maanden.
 • We adviseren je om géén seks te hebben zolang je nog bloed verliest van de bevalling. Het bloed is afkomstig uit de baarmoeder. Zolang er bloedverlies is, is er iets meer kans op infectie na het vrijen.
 • Als je hechtingen hebt gehad bij de bevalling, is de wond hiervan meestal binnen 10 dagen goed aan elkaar gegroeid. Het litteken hiervan kan echter nog langere tijd pijnlijk zijn, omdat littekenweefsel harder of stugger is. Dat kan gevoelig zijn of trekken tijdens bijvoorbeeld zitten, fietsen en vrijen. Door pas te vrijen als je echt zin hebt en door het gebruik van glijmiddel, kun je zorgen dat je hier minder last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het weefsel soepeler worden.

Anticonceptie

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet/onvoldoende als anticonceptie! Als je niet zwanger wilt worden en anticonceptie wilt gebruiken is het verstandig hiermee dus op tijd te starten.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp zo gewenst met je bespreken en ook tijdens de nacontrole kunnen we hierop ingaan. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

 

 • je persoonlijke achtergrond en voorkeur
 • je medische voorgeschiedenis
 • eerdere ervaring met anticonceptie
 • kinderwens in de toekomst
 • of je borst-of flesvoeding geeft.

Meer informatie is te vinden op www.anticonceptie.nl Heb je je keus gemaakt, dan kunnen wij ook anticonceptie aan je voorschrijven en de huisarts hiervan op de hoogte stellen.

Spiraal plaatsen

Kies je voor een spiraaltje, dan kunnen wij deze voorschrijven en kan je deze laten plaatsen in onze praktijk. Je hoeft dit dus niet meer bij de huisarts te laten doen. Je hebt hierbij de keuze tussen het hormoonspiraaltje of de T safe, het hormoonvrije koperspiraaltje. Vooruitgebreide info zie de bovenstaande site en informatieboekjes die je bij ons kunt krijgen. Een spiraal plaatsen kan vanaf 10 weken na een vaginale bevalling. Hiervoor kun je via je verloskundige of via de assitente een afspraak maken op het anticonceptiespreekuur.

Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond dan ietsje open staat.

Het is ook van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent!

 • Zorg dat je de spiraal van tevoren bij de apotheek hebt besteld en meeneemt naar de afspraak.
 • Neem een uur van tevoren 1000 mg Paracetamol of 400 mgr Ibruprofen in.
 • We leggen van tevoren uit hoe het plaatsen in zijn werk gaat, je kunt dit nalezen op www.spiraalplaatsen.nl.
 • Na het plaatsen krijg je belinstructies waar je op moet letten.
 • Na 6 weken volgt een (telefonische) nacontrole.  

Nieuwe cliënten

Ben je een nieuwe cliënt voor ons, dan maken we eerst een afspraak op het anticonceptiespreekuur. We brengen je (medische) voorgeschiedenis in kaart om je passend advies te kunnen geven waarna we anticonceptie kunnen voorschrijven of een spiraaltje kunnen plaatsten.

Kosten

Anticonceptiezorg valt (nog) niet altijd onder verloskundige zorg, die vergoed wordt uit de basisverzekering. Je krijgt van ons een factuur mee. Zie ook onder tarieven . Informeer bij je zorgverzekeraar of deze kosten vergoed worden.

Aanschaf van spiraal kan met recept van ons bij de apotheek (Mirena spiraal) of online (Tsafe : www.t-safe.nl ). Kosten van de Mirena zijn € 148,23 van de T safe 69 euro. Soms is hier vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor.

Kosten anticonceptiespreekuur indien deze niet worden vergoed door de verzekering:

 • plaatsen spiraal inclusief evaluatie-moment met echo
  € 68,-
 • verwijderen spiraal
  € 32,-
 • anticonceptieconsult nieuwe cliënt*
  € 25,-
 • controle echo na plaatsten spiraal (elders)
  € 32,-

*Als je zwangerschap door ons begeleid is rekenen wij geen kosten voor het anticonceptieadvies of voor het voorschrijven hiervan .