0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Sexualiteit en anticonceptie

Seksualiteit na de bevalling

Net na de bevalling denken veel stellen nog niet na over vrijen. Toch is het verstandig wel wat te weten over seks na de bevalling.

  • Lang niet iedereen heeft even snel weer zin om te vrijen. De bevalling, moeheid en jullie nieuwe rol als ouder kan allemaal van invloed zijn op je libido. Ga pas vrijen als je eraan toe bent, voor de één is dat na 6 weken bij een ander na 6 maanden.
  • We adviseren je om géén seks te hebben zolang je nog bloed verliest van de bevalling. Het bloed is afkomstig uit de baarmoeder. Zolang er bloedverlies is, is er iets meer kans op infectie na het vrijen.
  • Als je hechtingen hebt gehad bij de bevalling, is de wond hiervan meestal binnen 10 dagen goed aan elkaar gegroeid. Het litteken hiervan kan echter nog langere tijd pijnlijk zijn, omdat littekenweefsel harder of stugger is. Dat kan gevoelig zijn of trekken tijdens bijvoorbeeld zitten, fietsen en vrijen. Door pas te vrijen als je echt zin hebt en door het gebruik van glijmiddel, kun je zorgen dat je hier minder last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het weefsel soepeler worden.

Anticonceptie

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet/onvoldoende als anticonceptie! Als je niet zwanger wilt worden en anticonceptie wilt gebruiken is het verstandig hiermee dus op tijd te starten.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp zo gewenst met je bespreken en ook tijdens de nacontrole kunnen we hierop ingaan. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

 

  • je persoonlijke achtergrond en voorkeur
  • je medische voorgeschiedenis
  • eerdere ervaring met anticonceptie
  • kinderwens in de toekomst
  • of je borst-of flesvoeding geeft.

Voor meer informatie klik hier of kijk op  www.anticonceptie.nl.