0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Klieven tong- en lipriempje

We worden allemaal geboren met een tongriem. Bij sommige baby's is deze zo strak of kort dat deze de tong beperkt om naar behoren te kunnen bewegen. Dit kan van invloed zijn op de vaardigheid van een baby om aan de borst te drinken. Soms lukt het een baby zelfs niet goed om uit een fles te drinken. Een te korte tongriem kan ook andere negatieve effecten hebben, zoals darmkolieken en spraakproblemen. Net als een tongriem aan de mondbodem, kunnen de lippen van de baby vastzitten aan het tandvlees van zijn kaken. Dat maakt het moeilijk goed grip op de borst te krijgen. Baby's die te korte of strakke lipbandjes hebben, zullen vrijwel altijd ook een te kort of te strak tongriempje hebben.

Tongriempjes of lipbandjes worden te kort of te strak genoemd als de beweging van de tong of lip beperkt is en dus bemoeilijkt wordt. Er kan dan voor worden gekozen om te klieven. De tongriem of lipband wordt dan ingeknipt. Bij voorkeur wordt het tong- of lipriempje gekliefd in de kraamperiode. Maar mocht dit later toch nog nodig zijn, dan kan dit tot de leeftijd van 3 maanden worden gedaan.

In onze praktijk zijn een aantal verloskundigen gespecialiseerd in het klieven van het tong- en lipriempje. Dit zijn Esther, Ellen, Jiska, Marianne, Angela en Elise. Het klieven wordt in rekening gebracht, zie ook onze tarieven