0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Flesvoeding

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je kunstvoeding geeft:

  • Een nieuwe fles moet 10 minuten uitgekookt worden. Daarna 1 keer per dag 5 minuten.
  • De soort speen kan verschillen per baby. Meestal is het nodig om een aantal spenen uit te proberen, voordat de goede gevonden is. Je baby heeft ongeveer een kwartier nodig om de fles leeg te drinken. De voeding moet er druppelsgewijs uitkomen als je de fles ondersteboven houdt. De speen en dop moeten 1 keer per dag 2 minuten uitgekookt worden.
  • Op de 1e dag krijgt de baby 10ml voeding, op de 2e dag 20 ml, oplopend naar ongeveer 80ml. op dag 8. Je kunt uitgaan van dit rekensommetje na dag 8: 150ml. per kilo lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: een baby van 3,5 kilo heeft per 24 uur 3,5x150ml. voeding nodig. Dit is 525ml per 24 uur, bijvoorbeeld verdeeld over 7 voedingen (7x75ml).
  • Probeer ervoor te zorgen dat – zeker in het begin – de voedingen zoveel mogelijk door jezelf of je partner gegeven worden. Let erop dat de speen vol is als je baby drinkt, om te voorkomen dat je baby teveel lucht binnenkrijgt. Houd je baby tussendoor even rechtop tegen je aan om te laten boeren.

De voor- en nadelen van borst- en kunstvoeding worden in de zwangerschap besproken. Wij proberen je hierin te begeleiden, door een afweging te maken wat in jouw situatie de beste keus is. Uiteindelijk wordt de keus bij jullie neergelegd en is het het belangrijkste dat jullie achter deze keus staan. Met tegenzin borstvoeding geven omdat de omgeving je heeft overgehaald is niet de bedoeling. Jullie moeten straks van jullie kindje kunnen genieten, en daar hoort voeding geven ook bij!