Wij zijn er voor je: ook bij het voorkomen van een zwangerschap

Ik wil anticonceptie

Ben jij (net) bevallen? Of ben je nog nooit zwanger geweest en niet bij onze praktijk bekend? Iedereen is welkom voor informatie over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal of implanon. We denken graag met je mee over welke methode het best bij jouw situatie past. 

Meld je direct aan voor een vrijblijvend advies of het laten plaatsen of voorschrijven van anticonceptie!

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet/onvoldoende als anticonceptie. Als je niet zwanger wil worden en anticonceptie wil gebruiken is het verstandig hiermee tijdig te starten.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole kunnen we hierop ingaan.

Over het algemeen kun je als je net bevallen bent vanaf 10 weken na de bevalling een spiraal laten plaatsen. Wanneer de bevalling per keizersnede verlopen is kan dit vanaf 12 weken na de bevalling.

Iedereen is welkom voor anticonceptie. Ook als je nooit zwanger bent geweest of niet eerder begeleid bent in onze praktijk. Ons team van professionals, allemaal vrouwen, is gespecialiseerd in alles wat met zwangerschap te maken heeft, inclusief het voorkomen ervan. Er is veel ervaring met het plaatsen van spiralen. Jaarlijks worden zeker 120 spiralen geplaatst.

Of je nu geïnteresseerd bent in hormoon- of koperspiralen, implanon of andere vormen van anticonceptie, wij kunnen je helpen. We plaatsen en verwijderen de spiraal en implanon of schrijven een recept voor je uit. Je hebt geen doorverwijzing nodig van je huisarts. We kunnen wel de huisarts op de hoogte stellen. We staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Maak een afspraak en we helpen je graag verder.

Er bestaan verschillende methoden van hormonale anticonceptie. Je kunt deze methoden op verschillende manieren vergelijken. Is de methode werkzaam met één hormoon of een combinatie van hormonen, moet je er elke dag naar omkijken, maandelijks of jaren niet? Wanneer ben je weer vruchtbaar nadat je met de methode stopt? Op anticonceptie.nl vind je informatie over:  

  • Spiralen 
  • Combinatiepil en minipil
  • Prikpil
  • Staafje
  • Pleister
  • Ring 

Ook van hormoonvrije anticonceptie bestaan verschillende methoden. De ene vorm is betrouwbaarder dan de andere. Op anticonceptie.nl vind je informatie over:

• Koperspiraal
• Barrièrremethode (condooms)
• Definitieve anticonceptie/sterilisatie)
• Periodieke onthouding (let op, dit is geen officiële manier van anticonceptie.

Spiraal plaatsen
Kies je voor een spiraaltje, dan kunnen wij deze voorschrijven en kan je deze laten plaatsen in onze praktijk. Je hebt hierbij de keuze tussen de hormoonspiraal of de koperspiraal. Hiervoor kun je via het aanmeldformulier een afspraak maken op ons anticonceptiespreekuur.

Belangrijk voorafgaand aan de afspraak:

  • Het is van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent.
  • Zorg dat je de spiraal van tevoren bij de apotheek hebt besteld en meeneemt naar de afspraak.
  • Neem een uur van tevoren 1000 mg Paracetamol of 400 mgr Ibruprofen in.
  • Je kunt iets bloedverlies hebben na de plaatsing, neem hiervoor maandverband mee.

Tijdens de afspraak beantwoorden we je vragen en leggen we uit hoe de plaatsing in zijn werk gaat. Als je het fijn vindt mag je iemand meenemen. De plaatsing zelf duurt vaak maar kort en direct na plaatsing controleren we middels een echo of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit.

Na zes weken kan je opnieuw op de praktijk komen voor een korte echoscopische controle en bespreken we je ervaringen met de spiraal.

In onze praktijk is elke week anticonceptiespreekuur. In dit spreekuur kun je terecht voor spiraal plaatsing en verwijdering.

Implanon
Kies je voor de Implanon, dan kunnen wij deze voorschrijven en kan je deze laten plaatsen in onze praktijk. Hiervoor kun je via het aanmeldformulier een afspraak maken op ons anticonceptiespreekuur. Het is ook mogelijk om de Implanon in onze praktijk te laten verwijderen.

Anticonceptiezorg valt onder verloskundige zorg, die vergoed wordt uit de basisverzekering. De kosten van de spiraal of implanon zelf kan soms door een aanvullende verzekering vergoed worden, check dit bij jouw zorgverzekeraar.