0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Plaats

Wetenschappelijk onderzoek leert dat op het moment dat je als zwangere gezond bent en er geen aanwijzingen zijn dat je kindje extra zorg nodig heeft, een thuisbevalling veilig is voor moeder en kind. Onder andere omdat er thuis vaak optimale omstandigheden zijn om goed te kunnen ontspannen en je minder overgeleverd` voelt aan diegene die je begeleidt. En deels omdat we als verloskundigen niet snel geneigd zijn om in te grijpen in het natuurlijke proces van bevallen. Natuurlijk is het ook mogelijk te kiezen voor een poliklinische bevalling, die dan door ons wordt begeleid in het ziekenhuis te Ede.
Vooropstaat dat je het beste bevalt op die plek waar je je veilig voelt en we streven ernaar je voldoende informatie te bieden zodat je een keuze kan maken die bij je past.

Je hoeft de keuze nog niet aan het begin van de zwangerschap gemaakt te hebben en je kunt altijd nog veranderen van keuze. Je hoeft je tijdens de zwangerschap niet in te laten schrijven bij een ziekenhuis. Op het moment dat je aan het bevallen bent bellen wij met het ziekenhuis om te kijken of er plek is. Een poliklinische bevalling moet je zien als een verplaatste thuisbevalling. Je huurt een kamer in het ziekenhuis en wanneer de bevalling normaal is verlopen mag je een paar uur later weer naar huis. 

Om veilig thuis te kunnen bevallen, is het van belang dat de plek waar je bevalt in alle omstandigheden veilig is. Zowel voor jou en je baby als voor de verloskundige en de kraamverzorgster die assisteren tijdens de bevalling. Wij willen graag dat de plaats van bevallen aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bed moet minimaal 70 cm hoog zijn (klossen kun je lenen via de thuiszorgwinkel, soms ook via het kraamcentrum waar je ingeschreven bent).
  • We moeten in ieder geval aan 1 kant van het bed genoeg ruimte hebben (ongeveer 60 cm) om naast het bed te kunnen staan. De verloskundige staat altijd aan de rechterkant van het bed (vanaf het hoofdeinde gezien).
  • Zo nodig moet er voor goede verlichting gezorgd kunnen worden.
  • Het matras moet stabiel zijn. Een waterbed is niet stabiel genoeg. Als je een extra matras wilt gebruiken om je bed de juiste hoogte te geven, dan is het nodig daar een plank onder te leggen om het bed niet door te laten zakken.
  • Je kunt het matras extra beschermen door een plastic hoeslaken te gebruiken (te koop bij de thuiszorgwinkel).
  • Het heeft de voorkeur om op de begane grond of op de 1e verdieping te bevallen (op de 2e verdieping alleen na overleg met de verloskundige).
  • In flats zonder lift boven de 2e etage, mag je alleen thuis bevallen onder optimale omstandigheden. Dit moet altijd vooraf met de verloskundige besproken worden.
  • De verdieping waar je bevalling plaats vindt, moet altijd een raam of deur hebben waardoor je, zo nodig, per brancard naar buiten gebracht kunt worden. Een eventuele hoogwerker moet hier ook goed bij kunnen komen.


Afhankelijk van je verzekering zijn er, indien er geen medische indicatie bestaat, over het algemeen kosten verbonden aan een ziekenhuisbevalling. We adviseren je tijdig je verzekeringsvoorwaarden na te kijken. Vanuit een aanvullende verzekering worden soms de kosten vergoed voor een poliklinische bevalling.
Bevallingen met een medische indicatie worden in het ziekenhuis  door de gynaecoloog of diens assistent(e), en in een aantal gevallen door een in het ziekenhuis werkzame verloskundige begeleid.

In het ziekenhuis worden regelmatig informatieavonden gehouden. In onze wachtkamer hangt een aankondiging met vermelding van data en aanvangstijdstip. Meer informatie over bevallen in het Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede vind je op: https://www.geldersevallei.nl/patient/behandelingen/Bevallen