0318 523 911
roos

Groot in het kleine


Belinstructies

In de allereerste plaats mag je ons altijd bellen als je ongerust bent! We zijn 24 uur per dag bereikbaar;

Oranje: 06-12036249
Blauw: 06-12337836

Graag geven we wat uitleg over de verschillende fases van de bevalling

Ten eerste is er de zogenaamde `transformatie` of ook wel `voorbereidingsfase`. Je merkt dan dat je wat vaker harde buiken hebt. Deze kunnen zelfs af en toe wat pijnlijk zijn maar er zit geen duidelijke regelmaat in en over het algemeen hoef je ze niet `weg te zuchten`. Vooral als je een tweede of meerder kindje verwacht gaan de laatste weken van de zwangerschap vaker gepaard met harde buiken. Zolang ze erg onregelmatig komen en niet erg pijnlijk zijn hoef je je er geen zorgen over te maken. Rust en warmte (bad/douche/warme kruik) en evt. paracetamol (max 6 per 24 uur van 500mg. en max. 2 tegelijk) kunnen goed helpen. En probeer een buik-ademhaling; dit helpt over het algemeen goed.
De baarmoedermond kan door deze harde buiken reageren door wat soepeler en zachter te worden waardoor je zelfs een beetje van de `slijmprop` kan verliezen. Deze slijmprop zit bij de opening van de baarmoedermond en vormt een barrière voor bacteriën. Het kan geen kwaad als je deze slijmprop verliest en het hoeft ook niet altijd te betekenen dat de bevalling snel gaat beginnen.
Ook is het normaal als je hierbij licht bloedverlies hebt. Als je verbanden moet gaan wisselen in verband met het bloedverlies of als je geen harde buiken hebt of slijmverlies maar wel ineens een verbandje vol bloedverlies moet je ons zeker bellen. Vooral als je nog geen 37 weken zwanger bent. Bij twijfel graag bellen om te overleggen.

Bij de 'latente fase' volgen de harde buiken zich vaker op maar zie je nog geen duidelijke regelmaat (max. 2 per 10 minuten) en ze zijn nog niet erg pijnlijk; je kunt ze nog makkelijk wegademen. `s Nachts adviseren we je om te proberen te slapen (na evt. een douche en het innemen van paracetamol). Overdag is het het beste om afleiding te zoeken. In deze fase bereik je maximaal 3 centimeter ontsluiting. Deze fase kan soms een paar dagen duren. Bij behoefte aan verduidelijking over de fase waarin je zit of je hebt behoefte aan ondersteuning zijn we er graag voor je. Als je merkt dat je te weinig slaapt en uitgeput raakt moet je ons zeker bellen. We gaan dan met je kijken hoe we je door deze fase heen kunnen helpen zodat je weer uitgerust aan je bevalling kunt beginnen.

Bij het bereiken van de 'actieve fase' zijn we op een trein gestapt waar we niet meer af gaan voordat je kindje geboren is. De weeën zijn hierbij regelmatig en pijnlijk, komen om de 2-3 minuten en duren 60-80 seconden. Vaak heb je wat bloedverlies en soms ook vruchtwaterverlies. Je kunt misselijk zijn en soms moet je ook overgeven. Graag ondersteunen we je in deze fase zodat we ons samen voor kunnen bereiden op de geboorte van jullie kindje. Laat het ons dus zeker weten!

Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vruchtwaterverlies merk je, doordat er ineens een golf (vrucht)water komt. Sommige vrouwen voelen zelfs iets “ knappen”. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms merk je alleen dat je doorlopend een beetje nat wordt. Mogelijk verlies je alleen wat urine, doordat je minder controle over je blaas hebt. Je kunt ook last van wat meer afscheiding hebben. Als je twijfelt of je vruchtwater verliest, moet je ons wel bellen. Bewaar het natte verband of broekje in een plastic zakje. Wij kunnen dan meestal wel beoordelen of datgene wat je verliest echt vruchtwater is.

Nog even op een rijtje; wanneer moet je bellen

Bewegingen van de baby
Als je de baby niet, of minder dan normaal voelt bewegen willen we dat graag weten.

Weeën
Bij weeën mag je ons bellen, zeker bij regelmatige weeën om de 5 minuten; volg je intuïtie. Bij weeën om de 3 minuten moet je ons bellen.

Vruchtwaterverlies
Als je ’s nachts (na ongeveer 21.00 uur) vruchtwater verliest, dat helder van kleur is en het hoofdje was bij de laatste controle goed ingedaald, dan kun je wachten met bellen tot de volgende morgen ongeveer 09.00 uur. Is het vruchtwater groen, bruin of helderrood verkleurd of was het hoofdje niet ingedaald, dan moet je ons meteen bellen.

Bloedverlies
Bij bloedverlies ruimer dan een beginnende menstruatie moet je ons bellen, zeker als je nog geen weeën hebt.

Weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken
Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap: bel ons altijd direct!Bij ongeveer 36 weken zwangerschap plannen we een dubbele afspraak en bespreken we deze punten nog eens met jou en eventueel je partner.