Wij zijn er voor je: tijdens en na de zwangerschap.

Ik ben zwanger

Blij, spannend, ongeloof, verrast… Er komt veel op je af als je net zwanger bent! Wij zullen jou en je partner zo goed mogelijk begeleiden in één van onze twee teams. Tijdens de controles houden we jou en de ontwikkeling van je baby in de gaten. Op deze pagina kan je meer lezen over:

Daarnaast bereiden we jullie tijdens alle afspraken zo goed mogelijk voor op de bevalling en het komende ouderschap. Je kunt met al je vragen en onzekerheden bij ons terecht. En als je eens een keer extra tussendoor wilt komen dan kan dat natuurlijk altijd. 

Tijdlijn controles

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig bij ons voor een controle. De tijdlijn met alle afspraken, controles en echo’s voor jouw zwangerschap, kan je hieronder bekijken. We combineren de uitgebreidere afspraken op onze praktijk uiteraard altijd met de standaard controles die je al hebt. 

Er komt als zwangere veel op je af. Naast de afspraken bij ons op de praktijk en het wennen aan alle veranderingen in je lichaam, moet je ook nog van alles regelen. Wij helpen je graag op weg:

Een kraamverzorgende speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis. Ze biedt ondersteuning en begeleiding bij controles, advies en hulp bij de verzorging van zowel moeder als baby gedurende de kraamweek.

Het is van belang om je al vroeg in de zwangerschap aan te melden bij een kraamcentrum. Bij voorkeur gelijk na de intake. 

Als je van plan bent om poliklinisch te bevallen, is het belangrijk dat het kraamcentrum een contract heeft met Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bekijk de kraamcentra die een contract hebben met dit ziekenhuis.

Het is van belang om vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Ook is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Als je al multivitaminen gebruikt, stap dan over op speciale multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze bevatten de juiste hoeveelheden foliumzuur, vitamine D en vitamines voor een gezonde zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap zal je bloed laten prikken. Na je intake krijg je een doorverwijzing voor een bloedonderzoek zoals te zien is in de tijdlijn. Dit kan indien gewenst gecombineerd worden met de NIPT. Ook kan het zijn dat je later in de zwangerschap nog een keer bloed moet prikken voor een suikertest of in verband met je rhesusfactor.

Voor al deze afspraken ontvang je van ons een digitale doorverwijzing, waarmee je een afspraak kunt maken op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Let op: de NIPT kan alleen in in het ziekenhuis zelf. De suikertest kan in het ziekenhuis of aan de Spoorlaan.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Je hoeft niet extra veel te eten, maar ga niet lijnen tijdens de zwangerschap. Door de misselijkheid in het begin van de zwangerschap kun je een paar kilo afvallen, dat is niet erg. Gemiddeld komen vrouwen tijdens de zwangerschap 12 tot 15kg aan, sommigen meer, anderen minder.

Op de website van het voedingscentrum vind je meer informatie over wat je kan eten, wat gezonde voeding is en heel belangrijk: over wat je niet mag eten. Je kan ook de app ZwangerHap downloaden, waar je eenvoudig en snel informatie over bepaalde voedingsmiddelen kan opzoeken.

Dat roken ongezond is, is algemeen bekend. Rondom een zwangerschap brengt roken nog extra risico’s met zich mee. Het is zelfs al belangrijk om te stoppen met roken voordat je zwanger wordt. Dat geldt niet alleen voor jou als zwangere vrouw, maar ook voor je partner. Op ikstopnu.nl is er hulp om te stoppen met roken.

Alcohol heeft een schadelijke invloed op de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat ook één enkel glas te veel is. Ook het gebruik van drugs wordt afgeraden. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kan zorgen voor afwijkingen bij het kind en problemen in de zwangerschap.

In Nederland wordt verloskundige zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor de NIPT, 13 en 20 weken echo. Onze praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Op onze pagina met tarieven vind je meer informatie over wat niet vergoed wordt in onze praktijk. Je kunt eventueel wel een factuur insturen naar je verzekering ter beoordeling. Mogelijk wordt er toch iets vergoed door de zorgverzekeraar.

Indien je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie (poliklinische bevalling), dan kan het zijn dat je hiervan een eigen bijdrage moet betalen. Het is goed om hierover contact op te nemen bij je zorgverzekering.

Het kan voorkomen dat voor bepaalde afspraken of onderzoeken in het ziekenhuis een deel van het eigen risico wordt gebruikt. Sommige gemaakte kosten worden mogelijk in zijn geheel niet vergoed door je zorgverzekeraar, hier ontvang je achteraf een nota voor. Wanneer je hierover vragen of onduidelijkheden hebt, verwijzen wij je door naar je eigen zorgverzekering.

Afhankelijk van de (aanvullende) zorgverzekering kan het zijn dat je verzekering het volgende ook vergoedt. Het kan handig zijn om je verzekering hier voor het einde van het jaar op aan te passen.

• een kraampakket
• een TENS-apparaat
• aanschaf kolf
• lactatiekundige consulten
• zwangerschapscursussen
• (bekken)fysiotherapie
• anticonceptie
• eigen bijdrage kraamzorg

Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je opvang voor je kindje nodig.

Er zijn vele mogelijkheden (crèche, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) met vaak ook wachtlijsten. Ga vooral tijdig (in het 1e trimester) op zoek naar een voor jullie passende vorm van opvang.

Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, dien je als partner je toekomstige kindje te erkennen. Dit kan op ieder moment, zowel voor als na de geboorte, maar we raden het aan om dit tijdens de eerste helft van de zwangerschap al te doen. Over het algemeen wordt dan gelijk het gezag geregeld.

Er verandert wel eens iets in de regelgeving, bekijk daarom de meest actuele informatie op de site van Rijksoverheid.

Voogdij
Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de voogdij van je kindje, mocht er iets met beide ouders gebeuren. Je kan dit beschrijven in je testament, maar beide ouders kunnen ook kosteloos hun voorkeuren aangeven via het Gezagsregister.

De kinkhoestvaccinatie wordt ook wel 22-wekenprik genoemd. Deze vaccinatie beschermt je baby vanaf de geboorte beter tegen kinkhoest. Kinkhoest veroorzaakt hevige hoestbuien, die kunnen maken dat je baby het erg benauwd krijgt en daardoor in ademnood komt.

Als jij je laat vaccineren tijdens je zwangerschap, heeft je baby zelf straks één prik minder nodig. De eerste prik start dan bij drie maanden in plaats van twee maanden. Meer informatie vind je op 22wekenprik.nl.

De kinkhoestvaccinatie wordt gegeven door de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Je kunt deze afspraak maken via GGD Regio Utrecht

Op verloskundige.nl vind je een handig overzicht van alles wat je nodig hebt voor je baby, waaronder een uitzetlijst, tips voor de vluchtkoffer en benodigdheden voor een thuisbevalling.

Een belangrijk onderdeel van je uitzet is ook het aanvragen van een kraampakket. Het is verstandig om bij je verzekeraar te controleren of dit vergoed wordt. Daarnaast kun je via Medipoint gratis bedklossen en eventueel een rugsteun, douchekruk en postoel aanvragen. Zij bezorgen dit gratis bij je thuis.

Als aanvulling op je bevaluitzet kun je ook overwegen om een bevalbad, yogabal of tens-apparaat te kopen of huren. Onze dienstdoende verloskundige heeft ook altijd een TENS-apparaat mee in de auto.

Een goede voorbereiding kan je helpen bij de bevalling. Het kan zorgen om meer ontspannen de bevalling in de gaan. Wij raden je aan om onze informatieavond over de bevalling te volgen of een zwangerschapscursus. Verder is het ook raadzaam om deel te nemen aan een borstvoedingscursus of om alvast een afspraak te maken met een lactatiekundige om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding.

We bespreken de bevalling uitgebreid op het spreekuur rond week 30 en 36 van je zwangerschap. De fases van de bevalling, hoe omgaan met de weeën, pijnstilling en de belinstructies komen dan onder andere aan bod. Tijdens deze afspraken kun je ook je vragen en bevalwensen met ons bespreken.

Het opstellen van je bevalwensen kan een waardevolle stap zijn in je voorbereiding op de bevalling. Dit document kan een mooie leidraad zijn. Het kan je helpen om bewust bezig te zijn met de bevalling. Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken. Het geeft veel vrouwen rust om hun wensen op te schrijven en ze daarna tijdens de bevalling zelf los te kunnen laten. Daarnaast helpt het ons, als zorgverlener, om echt zorg op maat te kunnen leveren. Je weet natuurlijk nooit precies hoe je bevalling zal verlopen. Ook bij een eventuele overdracht kunnen we aan de hand van je bevalwensen document heel gericht je wensen doorgeven.

Als praktijk bieden wij sinds een aantal jaar Centering Pregnancy aan. Een innovatief programma dat medische controles combineert met uitgebreide informatie over zwangerschap, bevalling en de eerste tijd met je baby. Je volgt het programma samen met andere zwangere vrouwen die even ver zijn als jij. Zowel gezellig als leerzaam! De bijeenkomsten vervangen een deel van de reguliere controles.

Wat kan je verwachten:

  • Contact met een groep met vrouwen die even ver zwanger zijn
  • 9 bijeenkomsten van 2 uur tijdens i.p.v. de standaard controles 15 minuten
  • Een bijeenkomst na de bevalling met alle baby’s
  • Het bespreken van interessante onderwerpen zoals zwangerschap, voeding, bevalling, babyvoeding en ouderschap.
  • Het delen van ervaringen en van elkaar leren 
  • Individueel contact met je verloskundige voor uitwendig onderzoek en het beluisteren van de harttonen van je baby.
  • Zelf leren om je bloeddruk te meten en je zwangerschapskaart bij te houden
  • Ruimte om je partners bij het eerste deel van de bijeenkomsten, de echo’s en twee partnerbijeenkomsten over de bevalling mee te nemen
  • Geen extra kosten, maar wel veel extra’s!


Internationaal onderzoek toont aan dat vrouwen die deelnemen aan Centering Pregnancy minder complicaties tijdens de bevalling ondervinden en minder vaak pijnstilling nodig hebben. Ze voelen zich beter voorbereid op de toekomst, ervaren meer steun en voelen zich meer betrokken bij de zorg. Bovendien worden wensen en behoeften beter besproken.

De bijeenkomsten vinden plaats op vaste dagen en tijden, bekend tot het einde van je zwangerschap. Vanaf 36 weken vinden de controles individueel plaats, zodat je ook je andere verloskundigen leert kennen.

Om de verloskunde in Nederland op een hoog kwaliteitsniveau te houden, is veel praktijkervaring nodig voor toekomstig verloskundigen. Wij vinden het dan ook belangrijk dat studenten de mogelijkheid hebben om stage te lopen in een verloskundigenpraktijk.

Wij werken voornamelijk samen met de opleiding in Amsterdam. De studenten lopen mee tijdens spreekuren, bevallingen en kraamvisites. Afhankelijk van het leerjaar van de student, zal er alleen worden meegekeken, of zullen ook handelingen door de student worden verricht onder supervisie van één van ons. Indien je hier bezwaar tegen hebt, kun je dit uiteraard aan ons kenbaar maken.  

Wij hopen dat onze studenten veel van jullie mogen leren, want zonder ervaring… geen verloskundigen!

Tijdens je zwangerschap kunnen diverse klachten optreden, zoals bandenpijn, bekkenklachten, bloedarmoede, brandend maagzuur, misselijkheid, vermoeidheid en verstopping.

Het is normaal dat je deze klachten ervaart, hoewel de intensiteit kan verschillen van persoon tot persoon. Bij zorgen of vragen mag je altijd contact opnemen met ons. In de belinstructies lees je wanneer je ons zeker moet bellen.

De NIPT bestaat uit een bloedonderzoek bij moeder waarin wordt gekeken naar aanwijzingen voor Down-, Edwards- en Patausyndroom bij de baby. Het is aan jou of je dit wil laten doen. In het bloed van de zwangere zit een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als van het kind. Op deze manier kan er onderzocht worden of het kindje één van die afwijkingen heeft.

Soms worden er in het laboratorium andere chromosoomafwijkingen gevonden bij het kind, in de placenta of, heel zeldzaam, bij moeder zelf. Dit heten nevenbevindingen. Je kunt er voor kiezen of je nevenbevindingen wel of niet wilt weten.

Bij de termijnecho, tussen de 10 en 12 weken zwangerschap, zullen we je indien gewenst informatie geven over de NIPT. Als je besluit de NIPT te willen doen, ontvang je tijdens deze afspraak een doorverwijzing voor het bloedonderzoek in het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zodra de uitslag bij ons binnen is zullen we je hiervan telefonisch op de hoogte brengen.

13 wekenecho
Deze optionele screeningsecho wordt op dit moment aangeboden in studieverband middels de IMITAS studie. Het is een structureel echoscopisch onderzoek waarbij de baby van top tot teen gescreend wordt op aangeboren afwijkingen. De echo biedt geen garantie op een gezonde baby. De echo is geen garantie voor een gezond kindje. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.

Je kunt de 13 weken echo laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Landelijk is afgesproken dat er bij deze echo niet naar het geslacht wordt gekeken. De 13 weken echo wordt aangeboden in ons echocentrum Fara.

20 wekenecho
Tijdens de 20 weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd, wordt net als bij de 13 weken echo onderzoek gedaan naar aangeboren afwijkingen bij je ongeboren kindje. De echo is geen garantie voor een gezond kindje. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien. De 20 wekenecho is niet bedoeld voor het bepalen van het geslacht van het kind, maar op verzoek wil de echoscopist dit wel meedelen.

Het onderzoek duurt 30-40 minuten en vindt plaats bij Fara. Er mag één persoon bij deze echo aanwezig zijn (dus je partner of een andere volwassene), kinderen mogen niet mee.

De meeste baby´s liggen rond de achtste maand met het hoofdje naar beneden. Bij 3-4% van de zwangerschappen ligt het kindje in stuitligging. Als je kindje in stuitligging ligt, heb je twee keuzemogelijkheden:

  • Uitwendige versie. Dit is het draaien van het kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging.
  • Niets doen. Er is dan een kleine kans dat het kind alsnog spontaan naar hoofdligging draait. Deze kans wordt kleiner naarmate de zwangerschapsduur vordert omdat de hoeveelheid vruchtwater afneemt en de ruimte voor het kind om te draaien steeds minder wordt.


Een normale bevalling in hoofdligging geeft de minste kans op gezondheidsproblemen voor moeder en kind. Bij een vaginale stuitbevalling of keizersnede zien we vaker dat een kind wordt opgenomen op de couveuseafdeling. Voor de moeder is er na een keizersnede een grotere kans op complicaties. 

Uitwendige versie
In onze praktijk zijn Esther en Janneke opgeleid en gecertificeerd om uitwendige versies uit te voeren. De versie kan dan ook binnen onze praktijk gedaan worden. Ook bestaat de mogelijkheid om de versie door een gynaecoloog uit te laten voeren. Blijft je kindje na een versie in stuitligging liggen dan zal de bevalling plaatsvinden in het ziekenhuis en controleert de gynaecoloog het verdere verloop van je zwangerschap en bevalling. 

Meer weten?
Wanneer een stuitligging bij jou het geval is, zullen we de mogelijkheden en risico´s van alle opties uitgebreid bespreken, je adviseren en met je meedenken zodat je uiteindelijk een keuze kan maken waar je achter staat.

We verwijzen op onze website regelmatig naar onze informatieavonden, maar ook naar kraamzorg, hulpverleners, cursussen, therapeuten en andere adressen. We hebben vele adressen in de buurt voor je verzameld. Neem je een kijkje?

Let op: dit zijn externe organisaties en hulpverleners waar wij geen contracten mee hebben. Wij hebben geen zicht in hun aanbod of kwaliteit.